Programlama Dilleri Ve Özellikleri
Bir programlama dili, bir bilgisayara veya belirli bir görevi gerçekleştirmek için bilgi işlem cihazına talimat vermek için kullanılan bir kelime dağarcığı ve gramer kuralları grubudur.
Programlama dilleri insanların algılamasına yakın olmasına göre 3 gruba ayrılır.
- Alt seviye programlama dilleri : Makine koduna oldukça yakın programlama dilleridir. Makina hakimiyeti oldukça gelişmiştir. Bu programlama dillerini bilen kişilerin mikro işlemciler hakkında bilgi sahibi olması gereklidir. ( Örnek Dil : Assembly programlama dili )
- Orta seviye programlama dilleri : Oldukça esnek olan bu diller hem üst hem alt seviye programlama yapabilirler. Alt seviye dillere oranla biraz daha anlaşılır dillerdir. ( Örnek Dil : C programlama dili gibi.)
- Üst seviye programlama dilleri : Olay tabanlı programlama dilleri olarak da adlandırılırlar yalnız bu programlama dilleri sadece belirli fonksiyonlar etrafında çalışırlar ve programlama hakimeyitini azaltırlar. En hızlı ve en etkili programlama dilleri bu kategoridedir. Diğer programlama dillerine kıyasla daha kolay öğrenildiği ve uygulandığı için yeni başlayanlara en uygun diller üst seviye programlama dilleridir. (Örnek Dil : Visual Basic)
Orta seviyeli ve yüksek seviyeli programlama dillerinde yazılan programın çalışabilmesi için makine diline çevrilmesi gerekir. Bunun için program hangi orta veya yüksek seviyeli dil ile yazıldıysa o dilin derleyicisi kullanılır. Böylece yüksek seviyeli programlama dili ile yazılmış olan kaynak program, makine dilindeki amaç programa dönüştürülür.
Pekçok programlama dili bulunmasına rağmen en popüler bazı popüler diller ve özellikleri aşağıda verilmiştir.
- Java : Java, video oyunları ve mobil uygulamalar, sunucu tarafı uygulamaları oluşturmak için kullanılan en popüler programlama dillerinden biridir. Ayrıca Android uygulamaları için çekirdek durumundadır. Pek çok programcının gözdesi halindeki bir dildir.
- C++ : C++ gibi C programlama dilini temel alır. Diğer C tabanlı dillere geçiş yapmak kolaydır ve C++ için farklı platformlarda birçok derleyici vardır, eğitimciler için popüler bir programlama dilidir. Büyük PC oyunlarının çoğu C++ ile programlanmıştır.
- JavaScript : JavaScript, dinamik web sayfaları hazırlamak için kullanılan istemci tarafında çalışan bir betik (scripting) dilidir. JavaScript dinamik ve zayıf olarak yazılmış. JavaScript, Java'dan pek çok ad ve adlandırma almış almış olmasına rağmen java olarak düşünülmemelidir.
- PHP : PHP bir sunucu taraflı betik dilidir. Bu komut dosyası sunucuda işlenir ve sonuçlar tarayıcınızda html olarak görünür demektir.
- Visual Basic : Visual Basic öğrenmek daha kolay dillerden biridir, hızlı grafik kullanıcı arabirimi uygulamaları geliştirmenize olanak sağlar. Visual Basic elbette Microsoft'a aittir. Dil finansal hizmetler sektöründe popülerdir.
- Visual Studio : Visual Studio, Windows platformunda programlama yapmak için Microsoft'un platformudur. Windows üzerinde çalışan çoğu program platformu kullanarak geliştirilmiştir. Visual Studio ile kullanabileceğiniz birkaç programlama dili vardır: C#, C++, Visual Basic ve F#. Visual Studio ucuz değildir. Visual Studio, programları derlemek ve güçlü web uygulamaları oluşturmak için kullanılabilir. Ancak geliştirilen uygulamalar yalnızca Windows sunucularında çalışırlar.
- Phyton : Web uygulamalarından veri analizlerine kadar birçok uygulama kullanılan bir programlama dilidir. Basit bir söz dizimi ile en kolay programlama dili olarak gösterilir. Google'ın son on yılda yaptığı yatırıma bağlı olarak popülaritesi artmıştır. Pinterest ve Instagram phyton ile geliştirilen uygulamalardandır.
Programlama dillerinin popüleritesini gösteren TIOBE Programming Community dizini göre yıllara göre dillerin popülerlikleri aşağıdaki grafikte görülmektedir.
Kaynaklar
|