Warning: jsMath requires JavaScript to process the mathematics on this page.
If your browser supports JavaScript, be sure it is enabled.

Taner TANRISEVER Ana Sayfasi

FAZLAR

Saf bir maddenin kimyasal ve fiziksel tüm özelliklerin aynı olduğu bölgesine o maddenin fazı olarak adlandırılır. Dolayısı ile saf maddenin fazı tamamen homojendir. Aynı saf madde her noktasında homojen davranış göstermeyebilir.


Şekil 1 : Bir cam bardaktaki buzlu su.

Örneğin; Şekil 1 deki bardak içindeki buzlu su düşünülürse kimyasal açıdan hem buz hemde su \rm H_2O moleküllerinden oluşmuş olsa da, özellikle kolayca görülüp ölçülebileceği gibi fiziksel özellikleri açısından oldukça farklıdırlar. Aynı maddenin farklı kısımlarını oluştururlar. Bu kısımlardan herbiri aynı maddenin iki farklı kısmı olan birer fazını oluşturmaktadır. Ayrıca Şekil 1 de görülmese bile suyun üzerindeki buhar kısmı da \rm H_2O un ayrı bir fazını oluşturmaktadır.

Şekil 1 de su ve buzun birbirine temas ettiği yüzeyler su-buz arayüzeyi olarak adlandırılabilir.

Şekil 1 deki resim bütün olarak düşünülürse resimde görülen fazlar; su fazı, buz fazı, hava fazı, cam fazı birçok fazın bulunduğu görülebilir.

Şekil 1 deki buz, su ve su buharı sistemini düşündüğümüzde; bu fazlar arasında sürekli değişimler söz konusudur. Su - buz dengesini ele aldığımızda denge türlerden biri yönüne bozularak sistem tek fazlı hale gelebilir. Bu tür tek fazlı sistemlerdeki veya çok fazlı sistemlerdeki fazların değişimlerini tanımlayabilmek için Faz Diyagramları kullanılır. Faz diyagramlarını farklı fazlar arasındaki denge hallerini gösteren grafik olarak tanımlayabiliriz.


 

Kaynaklar